Panna cotta jeb vārītais krēms ir radies
Ziemeļitālijā. Klasiski to pasniedz ar svaigi blenderētu zemeņu mērci. Zemenes varam aizstāt ar
jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām. Tikai jāņem vērā, ka upenes, jāņogas,
dzērvenes ir skābākas un ar intensīvu garšu, - tām būs jāpievieno vairāk
cukura. Krēma gatavošanai var izvēlēties tikai saldo krējumu vai saldo krējumu uz
pusi ar pienu, vai arī tikai treknu pienu. Pēc izvēles pirms karsēšanas krēmam var
pievienot 1 kardamona pāksti, 2 gabaliņus apelsīna miziņas, 1 gabaliņu kanēļa
mizas, kurus pirms krēma saliešanas trauciņos izņem.
500 ml saldā krējuma.
½ tējk. vaniļas cukura
100 g Dansukker želejas
cukura.
500 g vai vairāk svaigu vai saldētu ogu
1-2 ēdamk. cukura vai pūdercukura
Piparmētru lapiņas
Saldo krējumu lej katliņā un, uz lēnas uguns maisot, uzkarsē līdz
vārīšanas temperatūrai. Ja gatavo ar kardamonu, kanēli, apelsīna miziņu, tad
tos pievieno jau karsēšanas sākumā. Kad saldais krējums sāk „viļņoties”, to
noņem no uguns, pievieno vaniļas cukuru un želejas cukuru, rūpīgi izmaisa un
atstāj uz dažām minūtēm ievilkties.
Izvēlas 6-9 deserta
trauciņus vai zemas platas glāzes un izskalo ar aukstu ūdeni. No krēma izņem
kardamonu, apelsīna miziņas un kanēļa miziņu. Krēmu salej trauciņos un atstāj
uz 30 – 60 minūtēm stingt. (Var nelikt ledusskapī, bet tikai vēsumā).
Mērcei
izvēlētajām ogām pievieno 1-2 ēdamkarotes cukura vai pūdercukura un sablenderē.
Krēmam pirms pasniegšanas pārlej ogu mērci. Rotā
ar svaigas piparmētras lapiņu
nodarbības vadītāja Lolita Šelvaha
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru