pirmdiena, 2014. gada 24. marts

Kraukšķīgie auzu pārslu cepumi

Kad romieši iekaroja Angliju, viņi nenojauta, cik grūti būs cīnīties ar skotiem, jo tie bija neuzvarami. Skotijas kalniešiem pārtikas maisiņos vienmēr bija auzas. Angļi mēdza teikt, ka ar graudiem, kurus Anglijā parasti dod zirgiem, Skotijā baro cilvēkus. Skoti nepalika atbildi parādā: "Anglija ir pazīstama ar saviem izcilajiem zirgiem, bet Skotija izceļas ar stipriem vīriem." 19. gadsimta beigās, auzas sāka izmantot saldumu ražošanā un pirmo reizi parādījās auzu cepumi. Kopš tā laika pasaulē ir parādījušās daudz un dažādas auzu pārslu cepumu receptes un to variācijas. Šos cepumus ir iecienījuši gan cilvēki ar veselības problēmām, gan radoši virtuvē darboties griboši gardēži. Amerikāņi 30. aprīli atzīmē kā Nacionālo auzu pārslu cepumu dienu.
1 glāze sviesta
1 glāze baltā cukura
1 glāze brūnā cukura
2 olas
1 tējk. vaniļas cukura
2 glāzes miltu
1 tējk. sodas
½ tējk. sāls
1 tējk. malta kanēļa
3 glāzes auzu pārslu
Lielā bļodā sajauc mīkstu sviestu, balto un brūno cukuru. Atsevišķi sakuļ olas ar vaniļas cukuru, līdz tās paliek gaiši dzeltenas. Olas sajauc ar sviestu.
Atsevišķi sajauc miltus, sodu, sāli, kanēli.
Miltus pievieno olu sviestu masai un sajauc vienmērīgā masā. Pievieno un iejauc auzu pārslas.
Mīklu liec siltā vietā un ļauj tai stundu nobriest.
Cepamajā plātnē ieklāj cepamo papīru. Ar karoti liec valrieksta lieluma mīklas bumbiņas un saspied plakanas, tad veido apaļus un plānus mīklas aplīšus.
Cepumus cep līdz 190 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 20 minūtes. Cepumi ir gatavi, kad paliek zeltaini brūni. Cepumus atdzesē uz pannas un ar plānu lāpstiņu noņem.
Auzu pārslu cepumus vari uzglabāt līdz 2 nedēļām plastmasas vai metāla kārbā, kura jātur vēsā, sausā vietā. Trauslie un kraukšķīgie cepumi var būt labs cienasts vai ciemakukulis, kā arī oriģināla dāvana.
Ielāgo!

  • Labu auzu pārslu cepumu mīklas pamatā ir sviests, cukurs, auzu pārslas. Tad seko radoša piedevu izvēle – rozīnes, kaltēti augļu gabaliņi, šokolādes krikumiņi.
  • Amerikāņi un angļi ir iecīnījuši cept plakanus, palielus un kraukšķīgus cepumus. Latvijā mēs cepam konusveida, liekot mīklu kā kaudzītes. Mūsu cepumi ir mīksti.
  • Ja mīklai pievienosi parastās auzu pārslas, tās vairāk izcelsies, ātri vārāmās būs maigākas un mīkstākas.
nodarbības vadītāja Lolita Šelvaha

1 komentārs:

  1. 1 glāze sviesta! vai tiešām lai noteiktu vajadzīgo sviesta daudzumu nav ērtāk to svērt, nevis stampāt glāzē, lai pēc tam kasītu ārā.

    AtbildētDzēst