pirmdiena, 2014. gada 24. marts

Ātrais rupjmaizes kārtojums

Senāk no nobriedušas rudzu maizes gatavoja saldos ēdienus - pigaricu vai biguzi. Abi pēc garšas ir līdzīgi – rupjmaize, kas pārrasināta vai izmērcēta medus vai cukura ūdenī, skābumam pievienoja dzērvenes, brūklenes vai citas ogas.
200 g „Lāču” rupjmaizes rīvmaizes
2-4 ēdk sviesta
2 glāzes svaigu vai saldētu ērkšķogu vai citu skābu ogu
8 ēdk baltā vai brūnā cukura
1 tējk vaniļas cukura
250 ml saldā krējuma
Svaigas ogas rotāšanai
 ..varbūt pamēģināt dažādas rīvmaizes
Uzkarsē pannu un izkausē sviestu. Maisot pieber rīvmaizi un turpinot maisīšanu karsē, līdz rīvmaize paliek tumša, valga un piebriest. Tad pieber pusi cukura un turpina maisīšanu un karsēšanu. Daļa cukura izkūst, daļa paliek kristālos. Izkarsēto rīvmaizi saber lielā bļodā, lai atdziest. Pa brīdim jāpamaisa, lai neveidojas pikuči.
..gaišākā, saldākā no Ievas maiznīcas ..tumšākā, stiprākā no Lāčiem
Saldētās ogas atlaidina, pievieno 1 ēdamkaroti cukura, vanilīncukuru un sablenderē.
Saldajam krējumam pievieno atlikušo cukuru un saputo.
Mazos trauciņos liek kārtām rīvmaizi, ogu masu, rīvmaizi, putukrējumu un atkal visu atkārto. Jo kārtiņas plānākas un to ir vairāk, jo kārtojums būs gardāks. Var ēst uzreiz vai likt ledusskapī uz 2 stundām ievilkties. Pasniedzot rotā ar svaigām dzērvenēm vai citām ogām.

nodarbības vadītāja Lolita Šelvaha

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru