Senāk no nobriedušas rudzu maizes gatavoja saldos ēdienus
- pigaricu vai biguzi. Abi pēc garšas ir līdzīgi – rupjmaize, kas pārrasināta
vai izmērcēta medus vai cukura ūdenī, skābumam pievienoja dzērvenes, brūklenes
vai citas ogas.
200 g „Lāču”
rupjmaizes rīvmaizes
2-4 ēdk sviesta
2 glāzes svaigu vai
saldētu ērkšķogu vai citu skābu ogu
8 ēdk baltā vai
brūnā cukura
1 tējk vaniļas
cukura
250 ml saldā
krējuma
Svaigas ogas
rotāšanai
..varbūt pamēģināt dažādas rīvmaizes
Uzkarsē pannu un izkausē sviestu. Maisot pieber rīvmaizi un turpinot maisīšanu karsē, līdz rīvmaize paliek tumša, valga un piebriest. Tad pieber pusi cukura un turpina maisīšanu un karsēšanu. Daļa cukura izkūst, daļa paliek kristālos. Izkarsēto rīvmaizi saber lielā bļodā, lai atdziest. Pa brīdim jāpamaisa, lai neveidojas pikuči.
..gaišākā, saldākā no Ievas maiznīcas ..tumšākā, stiprākā no Lāčiem
Saldētās ogas
atlaidina, pievieno 1 ēdamkaroti cukura, vanilīncukuru un sablenderē.
Saldajam krējumam
pievieno atlikušo cukuru un saputo.
Mazos trauciņos
liek kārtām rīvmaizi, ogu masu, rīvmaizi, putukrējumu un atkal visu atkārto. Jo
kārtiņas plānākas un to ir vairāk, jo kārtojums būs gardāks. Var ēst uzreiz vai
likt ledusskapī uz 2 stundām ievilkties. Pasniedzot rotā ar svaigām dzērvenēm
vai citām ogām.
nodarbības vadītāja Lolita Šelvaha
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru