pirmdiena, 2014. gada 24. marts

Mafini, cupcakes, kēksiņi...

Gan angļi, gan amerikāņi mafinus uzskata par saviem nacionālajiem konditorejas izstrādājumiem. Tie radušies Anglijā kā ātri un vienkārši pagatavojams brokastu ēdiens, vēlāk arī kā piedeva pēcpusdienas tējas tasei. Dažreiz tos sauc arī par cupcakes jeb latviski – tases kūkām. Jo senāk, kad nebija metāla, kur nu vēl silikona pannas ar padziļinājumiem kūciņu cepšanai, mafinus tiešām cepa no māla pagatavotās tasītēs. Bet vēlāk to cepšanai sāka ražot gan metāla pannas, gan atsevišķas kēksu formiņas (līdzīgas mūsu „groziņa” formiņām), gan gofrēta papīra tasītes. Ir tik patīkami pacienāties ar mazu kūciņu, kura turklāt vēl ir jauki iesaiņota. To ērti paņemt līdzi launagam – mafins nesadrups un nesabirs somā ieliktajā produktu kārbiņā. Ja neizdosies nomazgāt rokas, tad kūciņa būs pasargāta no netīrajiem pirkstiem. Un, ja ome teiks, ka mafins ir tas pats kēksiņš, tikai mazs un papīra „bruncītī”, arī viņai būs sava taisnība.  
Lazdu riekstu un melleņu mafini
12-16 mafiniem
3 olas
150 ml 35% saldā krējuma
150 g pūdercukura
65 g lazdu riekstu
175 g miltu
1,5 tējk cepamā pulvera
125 g melleņu
Olas, saldo krējumu un pūdercukuru ber lielā bļodā un ātri saputo vienmērīgā masā.
50 g lazdu riekstu samal kafijas dzirnaviņās vai sasmalcini blenderī. Savieno sasmalcinātos riekstus un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, tad pievieno saputotajai masai un samaisi visu plūstošā mīklā.
Kēksu cepamās pannas padziļinājumos vai atsevišķās groziņu metāla vai keramiskajās formiņās ieliec papīra mafina formiņas. Formiņās saber mellenes un lej mīklu, lai tā piepilda 2/3 no formiņas tilpuma. Palikušos riekstus rupji sasmalcini un pārkaisi formiņās iepildītajai mīklai.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai un cep mafinus 20-30 minūtes, līdz tie paliek zeltaini.

Gatavos mafinus padzesē un pārkaisi ar pūdercukuru. Tos pasniedz papīra formiņās siltus vai pilnībā atdzesētus.

nodarbības vadītāja Lolita Šelvaha

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru