Gan angļi, gan amerikāņi
mafinus uzskata par saviem nacionālajiem konditorejas izstrādājumiem. Tie
radušies Anglijā kā ātri un vienkārši pagatavojams brokastu ēdiens, vēlāk arī
kā piedeva pēcpusdienas tējas tasei. Dažreiz tos sauc arī par cupcakes jeb latviski – tases kūkām. Jo
senāk, kad nebija metāla, kur nu vēl silikona pannas ar padziļinājumiem kūciņu
cepšanai, mafinus tiešām cepa no māla pagatavotās tasītēs. Bet vēlāk to
cepšanai sāka ražot gan metāla pannas, gan atsevišķas kēksu formiņas (līdzīgas
mūsu „groziņa” formiņām), gan gofrēta papīra tasītes. Ir tik patīkami
pacienāties ar mazu kūciņu, kura turklāt vēl ir jauki iesaiņota. To ērti paņemt
līdzi launagam – mafins nesadrups un nesabirs somā ieliktajā produktu kārbiņā.
Ja neizdosies nomazgāt rokas, tad kūciņa būs pasargāta no netīrajiem pirkstiem.
Un, ja ome teiks, ka mafins ir tas pats kēksiņš, tikai mazs un papīra
„bruncītī”, arī viņai būs sava taisnība.
Lazdu riekstu un melleņu
mafini
12-16
mafiniem
3
olas
150
ml 35% saldā krējuma
150
g pūdercukura
65
g lazdu riekstu
175
g miltu
1,5
tējk cepamā pulvera
125
g melleņu
Olas,
saldo krējumu un pūdercukuru ber lielā bļodā un ātri saputo vienmērīgā masā.
50
g lazdu riekstu samal kafijas dzirnaviņās vai sasmalcini blenderī. Savieno
sasmalcinātos riekstus un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, tad pievieno
saputotajai masai un samaisi visu plūstošā mīklā.
Kēksu
cepamās pannas padziļinājumos vai atsevišķās groziņu metāla vai keramiskajās
formiņās ieliec papīra mafina formiņas. Formiņās saber mellenes un lej mīklu,
lai tā piepilda 2/3 no formiņas tilpuma. Palikušos riekstus rupji sasmalcini un
pārkaisi formiņās iepildītajai mīklai.
Cepeškrāsni
sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai un cep mafinus 20-30 minūtes, līdz tie
paliek zeltaini.
Gatavos
mafinus padzesē un pārkaisi ar pūdercukuru. Tos pasniedz papīra formiņās siltus
vai pilnībā atdzesētus.
nodarbības vadītāja Lolita Šelvaha
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru